събота, 8 юни 2013 г.

Пеперудите монарх - красиви и уникални

"ИСТИНСКАТА КРАСОТА Е В ТРАНСФОРМАЦИЯТА, В СМЕЛОСТТА ДА СЕ ПРОМЕНИШ"
                                                                                          Мери Алис Монро
 
виж клипчето:

Всяка есен милион нежни пеперуди с оранжево-черни криле прелитат над три хиляди и петстотин километра от Съединените щати и Канада до планините в централната част на Мексико, за да презимуват там. Годишната миграция на пеперудата монарх е природен феномен, чудо на инстинкта за оцеляване.
Пеперудите монарх, които се раждат през есента, са уникални. Пеперудите, през пролетта и лятото, живеят между две и четири седмици. Но четвъртото поколение есенни пеперуди не се чифтосва. Те следват инстинктите си и отлитат на юг. Тези пеперуди живеят много повече от останалите - до шест седем-седем месеца.
Пеперудите монарх започват епичното си пътуване като отделни индивиди. Постепенно обаче към всяка пеперуда се присъединяват още десетки, стотици, хиляди други, поели в същата посока. През деня се хранят от нектара на любимите си цветя, а през нощта, когато светлината угасне и температурите се понижат, се прилепват към стволовете на дърветата и преспиват там, скупчени една до друга. По време на миграцията на различни места започват да сформират големи групи. Никой не знае дали се търсят една друга и летят заедно съзнателно или просто по случайност се оказват на едно и също време, запътили се в една и съща посока.
Тексас е "фунията", през която повечето мигриращи пеперуди монарх трябва да минат през своя път до местата си за презимуване в Мексико. Тексас е и първата стъпка от пътуването им на север, когато търсят нектар и гостоприемни растения, върху чиито листа да оставят яйцата на следващото си поколение. Това прави щатът изключително важно място за миграцията на пеперудите монарх.

След като се настанят в колониите, милионите пеперуди монарх прекарват по-голямата част от времето си , притискайки се една до друга в гигантски купчини сред еловите гори. Когато слънцето се покаже те започват да летят. Когато облаците го скрият, пеперудите се паникьосват и отново се скупчват по дърветата. Звукът от милионите пърхащи криле е като силен безспирен вятър, танцуващ из гората.


                                                                                              Дъщерята на пеперудите
                                                                                                       Мери Алис Монро

ЖЕНИТЕ, СЪЩО КАТО ПЕПЕРУДИТЕ МОНАРХ, ТРЯБВА ДА ПОВЯРВАТ НА ИНСТИНКТА СИ И ДА РАЗПЕРЯТ КРИЛЕ ЗА ПОЛЕТ...


виж клипчето:
 
... Пеперудите... спомням си как като дете тичах след пеперуда искай ги да я хвана да и се порадвам и пак да я пусна да полети, мечтаех да съм пеперуда и да бъда като нея красива и свободна и безгрижна... самото усещане когато тичаш след нея е уникално сякаш ставаш и ти пеперуда, не съществува нищо друго освен това, че си щастлива... свободно да летиш сред тревички и цветенца и да се радваш на момента, да мислиш, че летиш с пеперудата. Прекрасно е! Известно време бях позабравила тази си мечта... но преди няколко години си спомних за нея... и интересното е, че животът започна да ме среща с момичета и жени които обичат пеперудите... без да полагам каквото и да е усилие, без да ги търся, някакси се срещаме... дали не е това някакъв инстинкт като при пеперудите монарх, както написах по горе... "никой не знае дали се търсят една друга и летят заедно съзнателно или просто по случайност се оказват на едно и също време, запътили се в една и съща посока."
 Каквото и да е, е хубаво! :)
Усмивки от мен и хайде да полетим като пеперуди към своите мечти мили мой момичета!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар